Linz, Rakousko – památky, historie, co vidět v Linci

Evropa
linz

Linz, česky Linec, se nachází blízko hranic s Českou republikou a současně je i hlavním městem spolkové země Horní Rakousy. Centrální poloha města skýtá mnoho možností pro jednodenní výlety. Jaké památky Linz nabízí?


Obsah článku

  • Proč navštívit Linz – kultura, památky, gastro scéna a další důvody
  • Ubytování v Linci – tipy na hotely a hostely
  • Památky v Linci – Linzer Schloss, Ars Electronica Center a další památky města
  • Historie Lince – krátké shrnutí historie města

Proč navštívit Linz?

Linz nabízí mnoho důvodů, proč se sem vydat:

  1. Kulturní rozmanitost: Město je bohaté na kulturní akce a události po celý rok. S mnoha muzei, galeriemi a divadly je Linz ideálním místem pro milovníky umění a kultury.
  2. Moderní architektura: Linz se může pyšnit moderní architekturou, včetně slavného Ars Electronica Center, které je jedním z předních center pro digitální umění a technologii ve světě.
  3. Historické památky: Město je plné historických památek, jako je Linzer Schloss, Staré Město a mnoho dalších, které poskytují pohled do bohaté minulosti města.
  4. Přírodní krása: Linz se nachází v malebném prostředí při břehu řeky Dunaje a je obklopeno krásnou přírodou, která láká k procházkám, cyklistice a relaxaci.
  5. Gastronomické lahůdky: Město nabízí širokou škálu restaurací a kaváren, kde si můžete vychutnat tradiční rakouskou kuchyni i mezinárodní speciality.

V Linzi lze navštívit několik památek, které patří na seznam kulturního dědictví UNESCO. Díky cyklistické stezce vedoucí podél Dunaje a dalším dobře značeným stezkám je Horní Rakousko a Linz pravým rájem pro cyklisty.

Ačkoli se Salcburku a Vídni často dostává veškeré pozornosti, Linec je krásné město, které mimořádně vzkvétá. Linec je úchvatné rakouské město s krásnými pastelově zbarvenými budovami a velkolepými kostely. Pod vší tou krásou se skrývá moderní ráz. Po celém Linci je možné najít mnoho skvělých místních butiků, které provozují mladí podnikatelé, dále nové kavárny určené pro mladou a moderní generaci.

A co je nejdůležitější, Linec netrpí přehnaným turismem, který je možné vidět v některých velkých evropských a rakouských městech. Sice se v Linci objevuje více turistů na několika málo hlavních místech v městě, jenže je možné přejít do krásných postranních uliček jen pár kroků vedle, kde je klid a krása historického centra města.

Při cestě mezi Salcburkem a Vídní leží Linec přibližně na půli cesty. Linec je skvělým místem, kde se ubytovat při poznávání Horního Rakouska i pro jednodenní výlety do úchvatné oblasti Solné komory, kam patří například Hallstatt.

Ubytování v Linci

Linec, rakouské město spojující historii s modernitou, poskytuje návštěvníkům pestrou nabídku ubytování. Zde jsou některé hotely, které nabízejí příjemný pobyt:

Hotel Kolping

  • Kolping Linz, s pohodlnými pokoji a moderním vybavením, poskytuje klidné ubytování v centru města.

Motel One Linz

  • Tento designový motel nabízí stylový a cenově dostupný pobyt, ideální pro cestovatele, kteří ocení moderní prostředí.

Hotel Lokomotive

  • Lokomotive Linz přináší pohostinnost a tradiční rakouský šarm ve spojení s pohodlným ubytováním v blízkosti hlavních atrakcí.

Limehome Linz Hopfengasse

  • S moderními apartmány nabízí Limehome Linz Hopfengasse flexibilní a stylové ubytování pro ty, kteří si přejí více nezávislosti.

Sleeep Ansfelden

  • Sleeep Ansfielden, s jednoduchým a útulným designem, poskytuje cenově dostupné ubytování pro cestovatele, kteří vyhledávají komfortní spánek.

Ubytování v Linci nabízí různorodé možnosti pro každého návštěvníka, ať už preferuje tradiční atmosféru, moderní design nebo cenově dostupné varianty.

Linz – památky

V Linzi se nachází mnoho památek a historických míst, které nabízejí pohled do bohaté minulosti města. Zde jsou některé z nejzajímavějších památek v Linzi:

Katedrála Neposkvrněného početí Panny Marie              

Dominantou města je katedrála Neposkvrněného početí Panny Marie, Nový dóm. Katedrála, jež byla dostavěna v roce 1924, je považována za největší stavbu svého druhu v Rakousku. Obdivovat zde lze krásně malovaná okna či bohatě zdobené chrámové prostory, které jsou dobře viditelné z vyvýšené galerie, po níž se lze procházet. Vysoká kostelní věž nabízí nádherný výhled na město i jeho okolí.

Kostel svatého Ignáce (Alter Dom)

Dalším kostelem, který lze ve městě obdivovat, je kostel svatého Ignáce nazývaný též Starý dóm. Jedná se o barokní stavbu z druhé poloviny 17. století. Kostel sousedí s bývalou jezuitskou koleji. Poté, co bylo v roce 1785 založeno linecké biskupství, sloužil kostel až do roku 1909 jako hlavní biskupský chrám.

V interiéru je tradiční barokní výzdoba, zahrnující například sloupy a sochy z růžového mramoru, na níž se podíleli mimo jiné i významní italští umělci.

Linecký zámek (Linzer Schloss)

Zámek, který pochází ze 17. století, nechal postavit Rudolf II. na místě původního hradu, jenž je zmiňován už v listinách z konce 8. století. V okolí zámku se nacházejí pozůstatky opevnění, jež chránilo původní stavbu.

V prostorách zámku dnes sídlí Zámecké muzeum a jsou zde i sbírky Zemského muzea, jež se zabývá kulturní historií města i přírodou a technikou.

Linec se nachází blízko hranic s Českou republikou a současně je i hlavním městem spolkové země Horní Rakousy.
Linec se nachází blízko hranic s Českou republikou a současně je i hlavním městem spolkové země Horní Rakousy.

Zámek představuje kontrast mezi historií a modernou. Jedno z jeho křídel bylo poničeno při rozsáhlém požáru v roce 1800, a tak jej město nechalo nově postavit k příležitosti zvolení Lince za Evropské hlavní město kultury pro rok 2009. Část zámku je dnes postavena ze skla a oceli.

Pöstlingberg

Přímo nad městem se tyčí hora Pöstlingberg, na jejíž vrchol jezdí historická horská dráha Pöstlingberg Bahn. Zde lze navštívit vyhlídkovou plošinu, z níž je vidět celé město jako na dlani, jeskynní dráhu Grottenbahn, která návštěvníky zavede do říše pohádkových trpaslíků, či baziliku Panny Marie Sedmibolestné, jež patří mezi nejvýznamnější poutní místa Horního Rakouska.

Zoologická zahrada

Při cestě na vrchol Pöstlingberg narazíme na lineckou zoologickou zahradu. Jedná se o menší ZOO, zaměřenou na chov ptáků, plazů a kopytníků, která návštěvníky seznamuje mimo jiné i s regionálními zvířaty a rostlinami.

Muzeum umění Lentos (Lentos Kunstmuseum)

Během své návštěvy města bychom určitě neměli vynechat návštěvu Muzea umění Lentos, které je zajímavé uvnitř i zvenku. Budova muzea, které bylo otevřeno v roce 2003, je umístěna na břehu Dunaje a je celá potažena skleněnými “obalem”, jenž v noci barevně svítí a vytváří velmi zajímavou podívanou. V muzeu samotném jsou sbírky moderního umění.

Nejmodernější hudební divadlo Evropy

Město se může pochlubit i zajímavými projekty moderní architektury. Nové hudební divadlo bylo otevřeno v roce 2013. Multifunkční otáčivé hlediště o průměru 32 metrů se může současně pohybovat a naklánět různým způsobem s jednotlivými scénami. Kvůli programu výstavby tohoto nízkoenergetického domu si divadlo získalo přezdívku „zelené divadlo“.

Ars Electronica Center

Zajímavým příkladem moderní architektury je budova Ars Electronica Center, která byla otevřena v roce 2009. Pro návštěvníky je zde připraveno Muzeum budoucnosti s expozicemi věnovanými výzkumu a vývoji.

Tato moderní stavba, navržená architektem Peterem Cookem, je jedním z hlavních center pro digitální umění a technologii ve světě.

Jsou zde konferenční sály a prostor vhodný pro pořádání akcí pod širým nebem, který nabízí jedinečný výhled na Dunaj. Zajímavý je zejména zevnějšek budovy, který je tvořen tzv. světelnou fasádou. LED osvětlení mění barvy a vytváří i zajímavé obrazce a animace.

TIP: Další evropská metropole, která rozhodně stojí za návštěvu, je Vídeň, z Prahy je pohodlně dosažitelná rychlíkem Vindobona.

Historie Lince

Odpradávna město těžilo z výhodné polohy na významné říční křižovatce. Prvními obyvateli byli Keltové, kteří pojmenovali své sídliště Lentos. Po Keltech přišli do Lince Římané, kteří zdejší sídliště přestavěli na mohutný opevněný tábor a dali mu jméno Lentia. První písemná zmínka o Linzi pochází z roku 799.

V průběhu středověku se Linz stal významným obchodním centrem díky své poloze na obchodních trasách a přístupu k řece Dunaji.

Roku 1236 Linec obdržel městská práva. V letech 1489 – 1493 se Linec stal středem Svaté říše Římské. Z významných dat historie města je třeba zmínit rok 1785, kdy bylo v Linci ustanoveno biskupství.

Během druhé světové války byl Linz těžce bombardován spojeneckými silami, což způsobilo značné škody na městské infrastruktuře a historických památkách. Po válce došlo k obnově města a pokračoval ekonomický růst, zejména díky rozvoji průmyslu, technologií a vědy.

Dnes je Linz moderním a dynamickým městem, které přitahuje umělce, vědce a techniky z celého světa.

Co navštívitDovolenáZajímavosti