Vyzkoušeli jsme jedinečného českého průvodce a stojí za to

Magazín
cesta

Český průvodce s legračním názvem je dostupný ve formě aplikace pro chytré telefony. Co nabízí?

Aplikace se jmenuje Pocket Fennec, neboli Fenek do kapsy a je opravdu velmi zajímavá. Nebojte se, opravdu to zvládne každý. Jednoduše si ji stáhnete a pak si vyberete město a trasu, kterou si chcete projít, a tu si také stáhnete. Pak už jen přijdete namísto, kde trasa začíná, vezmete si sluchátka, telefon dáte do kapsy a jdete jako by tam byl s Vámi skutečný průvodce.

Jak jsme zjistili, opravdu to funguje. Nahraný průvodce Vám totiž podle vaší aktuální polohy vypráví vše důležité a zajímavé o všem, kam právě jdete. Současně vás naviguje, abyste nezabloudili. Pokud se přece jen náhodou někam zatouláte, můžete se podívat na aplikaci do telefonu, kde máte mapu, vidíte, kde právě jste, a u každého zajímavého bodu máte dokonce i fotografie a krátký text.

Průvodce není žádná nudná encyklopedie a opravdu zasvěceně Vám poví mnoho zajímavostí, které v tištěném průvodci určitě nenajdete. Víte, jak vysoké bylo mýto na Karlově mostě nebo kde přesně Němci shodili gilotinu z pankrácké věznice do Vltavy? Já to tedy nevěděl.

Kromě toho si nahrávku po stažení můžete poslechnout i v teple kavárny nebo domova. Máte ji tak navždy, pokud ji samozřejmě nevymažete. Aplikace byla původně určena zahraničním turistům, nicméně nyní má téměř všechny trasy i v češtině.

V Čechách najdete trasy Pocket Fennec zatím v Praze, Českém Krumlově, Karlových Varech a Brně. Chystá se v Kutné Hoře, ale trasu mají i v Drážďanech a Budapešti, do léta bude i ve Vídni. Další města se připravují. Aplikace je k dispozici i pro města, která by projevila zájem. Některé trasy jsou občas k dispozici v rámci akcí i zdarma.

Aplikace Pocket Fennec, jejíž stažení je zdarma, je zatím dostupná jen pro iPhony. Autorům jde o to, aby se příliš nelišily od ceny pár káviček nebo piv, které si turisté rádi někde dají. Vyzkoušejte aplikaci a uvidíte, že nebudete zklamáni.

Zajímavosti