Zámek Moritzburg – putování za Popelkou a třemi oříšky

Evropa
moritzburg

Tři oříšky pro Popelku, nejoblíbenější česká pohádka. Libuše Šafránková s Pavlem Trávníčkem jako ideální pohádkový pár v těch nejkrásnějších kulisách. A kde se vlastně nachází zámek prince? Pojďme se na něj podívat. Leží sice v Německu, nicméně pro české cestovatele je velmi dobře dostupný.

Přímo před branami Drážďan nechal August Silný, král polský a kurfiřt saský, vystavět na zdech bývalé renesanční stavby reprezentativní lovecký zámeček a letohrádek. Drahocenný porcelán, nábytek a malby jsou dodnes úchvatnými svědky dvorní kultury bydlení a stolování v 18. století. Kožené tapety s velkoformátovými kresbami a ornamenty proměňují sály zámku ve skutečnou obrázkovou knížku antické mytologie.

Historie zámku

V roce 1542 nechal vévoda Mořic Saský postavit na žulovém vrcholku v honebním lese Friedewald lovecký zámeček v renesančním stylu. Brzy se tento zámek, později pojmenovaný po vévodovi, stal středem zájmu saské lovecké společnosti. Zámecká kaple byla vybudována až v roce 1661 pod vedením kurfiřta Johanna Georga II. a během korunovace Augusta Silného na polského krále byla vysvěcena na katolickou kapli.

Dodnes se zde konají pravidelné bohoslužby. Kurfiřt však měl se zámkem Moritzburg ještě jiné plány. V roce 1723 byla zahájena velká přestavba, která měla původní renesanční stavbu proměnit v barokní lovecký zámeček a letohrádek. August Silný pověřil tímto projektem architekta Matthäuse Daniela Pöppelmanna.

Zámek Moritzburg – ubytování

Okolí zámku Moritzburg v saském kraji Německa je známé svým historickým půvabem a malebným přírodním prostředím. Pro ty, kteří chtějí zažít autentický kousek tohoto regionu, je důležité vybrat si vhodné ubytování. V bezprostřední blízkosti zámku jsou k dispozici různé typy ubytování, které přispívají k celkovému dojmu z návštěvy tohoto kouzelného kraje. Zde je výběr několika z nich.

  1. Full House Apartment: Pohodlný apartmán pro ty, kteří hledají flexibilitu a soukromí během svého pobytu, ideální pro rodiny a skupiny cestovatelů.
  2. Sweethome Hal19: Moderní a vkusně zařízené ubytování ve stylu domova s důrazem na pohodlí hostů.
  3. Marthahaus: Klidné ubytování s vkusným designem, které se snoubí s okolní přírodou, nabízející hostům pokojnou atmosféru.
  4. Hammerhotel: Tradiční hotelové ubytování pro ty, kteří upřednostňují klasický servis a pohodlné prostředí.

Ubytování v okolí zámku Moritzburg není pouze praktickým zázemím, ale zároveň přináší jedinečnou příležitost prozkoumat atmosféru saského venkova. Bez ohledu na preferovaný typ ubytování, tato nabídka přispívá k celkovému dojmu z pobytu a umožňuje návštěvníkům plně si užít kouzla tohoto půvabného regionu.

Historie okolí zámku

Během přestavby byly založeny nové rybníky a obory, například východně od zámku bažantnice. Na interiérech sedmi sálů a více než 200 místnostech pracovali nejlepší saští řemeslníci a umělci tehdejší doby. Celé umělecké dílo se vyznačuje stavební přímočarostí a harmonií s okolní krajinou. Tato přestavba se smrtí Augusta Silného skončila.

V dalším propojování zámeckého areálu s okolní krajinou pokračoval až kolem roku 1800 kurfiřtův pravnuk. Vznikl Fasanenschlösschen – Bažantí zámeček – a přístav s majákem a molem na rybníku Niederer Großteich Bärnsdorf. Od roku 1933 byl zámek Moritzburg využíván jako sídlo prince Ernsta Heinricha Saského, dokud nebyl Wettinům v roce 1945 vyvlastněn.

Ernstu Heinrichovi Saskému a jeho synům se některé z nejcennějších uměleckých pokladů podařilo zakopat v zámeckém parku, ale až na několik výjimek je objevila a odvezla sovětská armáda. Teprve v roce 1996 nalezl amatérský archeolog několik beden se šperky posázenými drahokamy a přiřadil je k pokladu Wettinů. Dnes je Moritzburg vyhlášeným místem, kde se setkávají milovníci saského baroka a míšeňského porcelánu.

Zámecký park

Park za zámkem chtěl původně vybudovat August Silný jako zahradu ve francouzském stylu. August Silný však zemřel ještě před jeho dokončením a od té doby zůstal park nedokončený.

Přestože je park stále krásný na procházku, plánuje se časem jeho rekonstrukce do podoby původní francouzské zahrady z 18. století.

Bažantnice

Bažantnice je miniaturní zámek, který se nachází na pozemku zámku Moritzburg a je navržen v rokokovém stylu. Interiér zámku byl v letech 2010-2013 restaurován, aby se zachovaly artefakty a tapiserie v rokokovém stylu.

Bažantnice se nachází asi 30 minut chůze lesem od zámku Moritzburg.

Pro prohlédku vnitřku hradu je potřeba se přihlásit na prohlídku s průvodcem. Webové stránky doporučují objednat si skupinové prohlídky předem e-mailem.

Bažantnice na fotografiích interiéru vypadá úžasně. Obzvlášť pro milovníky rokokového umění a obecně umění, ti si přijdou na své a stojí za to si udělat na návštěvu čas.

Prohlídky s průvodcem jsou možné od května do října každou celou hodinu. Otevřeno je od pondělí do pátku od 10:00 do 17:00 hodin.

Procházka kolem jezera

Kolem jezera obklopujícího hrad vede silnice a pěší stezka. Po prohlídce zámku Moritzburg se doporučuje vydat se na příjemnou procházku kolem jezera a užít si krásné výhledy na zámek.

Jak na zámek Moritzburg a Fasanenschlösschen

Parkoviště: N 51°09’52.18″ | E 13°40’46.79″

Autobusem/autem dálnice A17 Praha–Dražďany po »Dreieck Dresden-West«| dále po dálnici A4 směr Berlín až na sjezd »Dresden-Wilder Mann«| dále do Moritzburgu až na velké parkoviště před barokním zámkem.

Příjezd vlakem nádraží Dresden–Neustadt | dále linkovým autobusem 326 (směr Radeburg) na zastávku »Schloss Moritzburg«

Tip: Svezte se historickou úzkokolejkou »Lößnitzdackel« z Radebeulu do Moritzburgu | Příjezd do Radebeul/Ost rychlodráhou (S-Bahn, Drážďany–Míšeň).

Co navštívitDovolenáVýlety s dětmi