Program Rožnovských slavností

Magazín
tanec

Rožnov pod Radhoštěm – Po dvou letech se na půdě Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm opět uskutečni tradiční Rožnovské slavnosti (5. – 7. 7. 2013). Již od samotného počátku je festival koncipován jako oslava – oslava hudby, tance a dobré nálady, která nadchne celou rodinu.

Nejinak je tomu letos. Spektrum účinkujících souborů je velmi pestré. Vezměme to pěkně popořádku od hostů nejvzdálenějších až po ty „místní“. Nejdále, přes kus zeměkoule, to má do Rožnova soubor TAINAN CITY GU YUE (TAIKO) ASSOCIATION z Tchaj-wanu. Ten rozproudí publikum svými bubny, které původně sloužily vojenským účelům či jako doprovod pro vystoupení s drakem či lvem.

Raritou bude i vystoupení souboru Altai Kai z daleké ruské Altaje s ukázkou hrdelních zpěvů, zapsaných mezi nehmotné kulturní dědictví UNESCO. Sami budete mít možnost vyzkoušet si, že není vše tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát.

Vrátíme-li se do Evropy, tak soubor Mladost z bulharského hlavního města Sofie nás přesvědčí o pestrosti bulharského kulturního dědictví. Ukázky řeckého temperamentu v podání souboru Antigoni z Krnova (řecká menšina zde žijící) vás přivedou do varu.

Od „sousedů“ z Maďarska a Slovenska zde bude silné zastoupení v podání souboru Ponitran z nedaleké Nitry, z maďarského Körmendu dorazí Béri Balogh Ádám.

No a co domácí? Těžko upřednostnit jednoho či druhého. Můžete se těšit na vystoupení Cifry z Moravského Slovácka, ženského souboru Polajka a několika dětských folklorních souborů. To vše za doprovodu cimbálových muzik – Kordulka, Pramínky z nedaleké Kopřivnice, Fojt. Netradiční hudební zážitek poskytnou lidové písně v podání kapel Docuku a Banda (Slovensko).

Cyrilometodějská tradice a bohoslužby – i to jsou Rožnovské slavnosti!

Po stopách věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje se vydáme v několika programech slavností. V souvislosti s výročím jejich příchodu na Moravu před 1150 lety byla připravena ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm výstava s názvem „Tři století cyrilometodějské tradice na Moravském Valašsku“.  Komentovanou prohlídku výstavy si můžete užít ve výstavních prostorách muzea.

VSTUPENKY

Vstupenky je možné si koupit na pokladnách muzea či předem v informačním centru (v prodeji již nyní). Uvedené ceny vstupného jsou v rámci festivalu a umožňují vstup do areálu Dřevěného městečka od 5. července od 13.00.

Jednorázové:
Základní  100,-Kč
Snížené 90,-Kč
Dětské 50,- Kč

Celofestivalové:
Základní 190,-Kč
Snížené 170,-Kč
Dětské  80,-Kč

KDY A KDE

Od pátku 5. července do neděle 7. července 2013
Dřevěné městečko Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Co navštívit