Kde se natáčel seriál Chalupáři? Tady!

Česko
vylet

Chcete jeden pěkný tip na výlet? Tak zkuste obec Višňová, která v legendárním seriálu Chalupáři, ovšem pod názvem Třešňová hostila tu největší elitu český a slovenských herců. Je tam krásně i teď! Tak vyrazte už tento víkend!

Višňová je obec v okrese Příbram. Obec na říčce Kocábě leží v nadmořské výšce 411 metrů. Je vzdálena 10 km východně od Příbrami a 9 km jižně od Dobříše.

Největší památkou obce je zdaleka viditelný raně gotický kostel kostel sv. Kateřiny ze začátku 14. stol. Kostel byl v 17. stol. přestavěn v barokním slohu. Zajímavá je také pozdně barokní fara z 18. století. Na hrázi rybníka najdeme skupinu 3 památných dubů zimních.

Obec se proslavila natáčením oblíbeného televizního seriálu Chalupáři (z roku 1975). V něm obec vystupovala jako obec Třešňová. Seriál dobře zachycuje vzhled typické české vesnice v polovině 70. let. Byla to doba normalizace, doba třetí pětiletky. Tehdy na českých vesnicích probíhala mohutná výstavba prodejen „Jednoty“, betonových bytovek a budov patřící k JZD, a to v rámci „zlepšení služeb na vesnicích“ a „přiblížení vesnického bydlení městskému“. Na výstavbě těchto institucí měly výrazný podíl tzv. akce „Z“ (neboli zadarmo).

Doprava, turistické trasy

Jižním okrajem obce prochází silnice 18 Rožmitál pod Třemšínem – Příbram – Sedlčany – Olbramovice. Železniční trať ani stanice na území obce nejsou. Obcí vede turistická trasa Horní Hbity – Jelence – Višňová – Skalice.

Co navštívitVýlety s dětmi