Nejlepší čokoláda – fakta o čokoládě

Magazín
cokolada-tabulka

Taky byste bez čokolády nemohli žít? Pak vás jistě nepřekvapí, že na počátku 21. století dosáhla světová produkce kakaových bobů více než 3 milionů tun ročně. Průměrná roční spotřeba čokolády v některých evropských zemích, jako je Švýcarsko, Belgie nebo Německo, neklesne pod 10 kg na osobu.

V Kolíně nad Rýnem a v Belgii, konkrétně Bruselu byla založena muzea čokolády. Kakaové boby se objevují na bankovkách a známkách (např. Ghana, Ekvádor, Španělsko). V některých evropských městech (Londýn, Kodaň, Amsterodam, Lausanne aj.) se konají čokoládové festivaly.

V italské Perugii je čokoládový hotel Etruscan Chocohotel, který vzhledem připomíná tabulku čokolády. V 80. letech vycházel v USA monotematický časopis Chocolate News, který byl tištěn na hnědém papíře čokoládové vůně.

Sladká droga

Čokoládu si dnes může dovolit prakticky každý a nemnoho lidí si ji odpírá. Během let se stala cenově dostupnou a lahodnou chuť kakaa si alespoň jednou za čas neodpustí takřka nikdo.

Ačkoli jsou v Evropě produkty z kakaových bobů oblíbené již od počátku novověku, vědcům se teprve nedávno podařilo objasnit její chemické účinky na lidský organismus.

Zázračnou látkou s euforizujícími účinky, obsaženou v kakaových bobech, je theobromin (3, 7 dimethylxanthin), který povzbuzuje mozkovou činnost, odstraňuje deprese a stres, zlepšuje náladu a zřejmě působí i jako afrodiziakum. Je dokázáno, že tato látka odvodňuje organismus a rozšiřuje věnčité tepny srdeční, čímž snižuje riziko srdečních a cévních chorob.

TIP: Více než stoletou tradici má čokoládovna San Gines v Madridu. V samém centru města lze ochutnat desítky různých příchutí.

Ačkoli kofeinu obsahuje čokoláda jen nepatrné množství, jeho účinky v kombinaci s dalšími látkami, jako je např. fenylethylamin, jsou zřejmé.

Je dokonce možné vybudovat si na čokoládě závislost. Naštěstí nebyly objeveny žádné negativní abstinenční příznaky, tudíž je možno považovat vznik protičokoládových odvykacích zařízení za absurdní.

Každopádně s konzumací kakaa je spojeno mnoho dalších vlivů na lidské tělo. Mimo již zmiňované se dá hovořit o uvolňování endorfinů, látek podobných opiátům, které vznikají v lidském těle, nebo zvyšování aktivity neurotransmiterů v mozku.

Prakticky to znamená, že po požití čokolády byste měli mít lepší postřeh a větší schopnost soustředit se.

Čokoláda a štíhlá linie

Co se týče negativní kritiky čokolády kvůli vysokému obsahu tuku (tzv. kakaového tuku, též kakaového másla), je jí nutno přiznat vysokou energetickou hodnotu.

Díky této vlastnosti se stala oblíbenou mezi americkými vojáky (za druhé světové války patřila tabulka čokolády k dennímu přídělu potravy) a horolezci (měl ji s sebou Edmund Hillary, když pokořil Everest). Horští vůdci v Zermattu doporučují švýcarskou čokoládu při výstupu na Matterhorn.

Naopak zapřísáhlé odpůrce našla v řadách mnoha žen, úporně si udržujících štíhlou linii.

Kdybychom chtěli řešit dilema, zda převládají pozitivní nebo negativní účinky na lidské tělo, tedy jestli je lepší čokoládu jíst, nebo se jí raději zříci, dalo by se obecně řídit pravidlem: čím tmavší čokoláda je, tím lépe. Prostě a jednoduše: Dobrou chuť!

Jídlo ve světě