Muzeum Alfonse Muchy v Praze – Pražský hrad

Magazín
mucha-muzeum

12. únor 1998 byl pro Prahu významný den. Stala se totiž sídlem prvního muzea na světě věnovaného životu a dílu proslulého představitele české secese Alfonse Muchy (1860-1939). Stálá expozice rodinné sbírky Muchových děl vznikla díky spolupráci společností COPA a Mucha Foundation (Muchova nadace). Muzeum Alfonse Muchy se nachází v přízemních prostorách jižního křídla nově rekonstruovaného Kounického paláce v Panské ulici na Praze 1.

Rozsáhlou rekonstrukci Kounického paláce provedla společnost COPA, která se na základě výběrového řízení hlavního města Prahy stala v červnu 1996 jediným investorem a nájemcem budovy. Mucha Foundation zastupuje zájmy vlastníka nejrozsáhlejší Muchovy rodinné sbírky na světě Mucha Trust. Cílem nadace je uchování, vystavování a popularizace děl Alfonse Muchy.

Na ploše 500 m² mohou milovníci umění obdivovat unikátní sbírku děl věnovanou životu a dílu slavného českého malíře. Výstava je členěna do sedmi sekcí, dekorativní panó, pařížské plakáty, Documents Décoratifs, české plakáty, malby, kresby a pastely a osobní předměty umělce. Některé z vystavených exponátů budou pro veřejnost k vidění vůbec poprvé. Pocházejí totiž ze soukromých prostor Muchova domu v Praze.

Návštěvníkům je k dispozici obchod, který nabízí upomínkové a dárkové předměty inspirované obdobím secese a tvorbou Alfonse Muchy, vyrobené v licenci vlastníka rodinné sbírky Muchových děl Mucha Trust.

Otevírací doba muzea je denně od 10 do 18 hodin.

Pro jednotlivce a skupiny je možné sjednat prohlídku exponátů v několika jazycích za doprovodu kvalifikovaných průvodců.

Komu již česká muzea nestačí, může navštívit například slavné muzeum Louvre v Paříži, kde lze vidět ta nejvýznamnější malířská díla celého světa.

Zajímavosti